A szöveg megalkotása

Mint korábban írtam én gyakran feljegyzek sok olyan szöveget, amely itt-ott az eszembe jut és ha van egy dal, amihez szöveget akarok írni, akkor előveszem a jegyzeteimet.

Refrén

Egy dal sikeressége gyakran a refrén szövegén múlik. A jó refrén rövid, tömör mondanivaló, esszenciája a szövegnek, találó, figyelemfelhívó, ötletes. Nyelvileg csak annyira furcsa, hogy a hallgató elsőre megértse, de kellőképpen furcsa legyen, hogy megjegyezze. Mindezek miatt nagyon fontos, hogy a refrénnel sok időt töltsön a szövegíró. Ne elégedjen meg semmitmondó mondatokkal. Ide inkább reklámszöveg írónak kell lenni, mint költőnek.

Téma

Egy dal verse, mint korábban írtam egy alkalmazott vers. Lényeges, hogy legyen mondanivalója, ha komolyak akarunk lenni. Lehetséges, hogy viccet, paródiát írunk - ekkor kerülni kell minden logikus gondolatot és inkább a fonákságot, a kifacsarást, a humort, a váratlant érdemes a szövegbe beírni.

A vers témája lehet bármi. Általában a velem történt eseteket, a környezetemben tapasztalt eseményeket írom / írtam meg. Olyan dolgokat, amelyek foglalkoztattak, vagy foglalkoztatnak. Gyakran a szövegem csak egy hangulat kifejezése. Gyakran több eseményt összekapcsolok és egy szövegben írom meg. Néha általánosítom a gondolataimat egy témáról. Néha a vágyaimat írom meg. Egy dal szövegében gyakran egy történetet mesélek el, vagy legalábbis jelzem, hogy vannak események.

Az angolszász szövegek a magyar fülnek lefordítva eléggé bugyuták. (Love you yeah yeah yeah, stb...) A popzene hajnalán a magyarok ennél sokkal többet képzeltek bele a külföldi zenékbe, ezért a magyar szövegek sokkal tartalmasabbak voltak abban az időben, mint az angolszász szövegek. A pop és rock zenének Magyarországon sokáig társadalmi mondanivalója volt. Ez körülbelül 1980-ban még így volt. A magyar hallgató ezért hagyományosan hozzá van szokva a "magvas gondolatokhoz".

Persze a világ változik és ma már mindenféle zene és szöveg létezik. Van kifejezetten hagyományos pop téma (zene, szerelem, utazás, távol vagy, szomorú vagyok, vidám vagyok, stb...). Az összes egynyári sztár ilyen szövegeket szokott énekelni. Vannak egy adott témára írt számok, pl. karácsony.

Vannak humoros számok (pl KFT, Magna Cum Laude, stb)

Néha előjönnek a hagyományos rock témák - az úton haladunk, (de sosem érünk oda, mert a haladás maga a cél - Jack Kerouac).

Mostanában a magyar témák (Honfoglalás, Kárpátok, stb...)

A Tankcsapda a durva szövegekkel, kicsit útszéli kifejezésekkel, a társadalom sötét oldalára kacsingatva lett sikeres.

Az alternatív szövegek, mint pl. a PUF.

Nem lehet kategorizálni, nem is kell.

"Zöld" témák, aktuálpolitikai témák, rossz kedv témák, elvont témák és még sorolhatnám (Peter Gabriel: Red Rain).