Basszusgitár tanulás kezdőknek 8 - Belső óra

Az alábbi gyakorlatot Victor Wooten tanácsai alapján írom le.

A basszusgitárosok egyik legfontosabb képessége a belső óra pontossága. Ez azt jelenti, hogy a basszernek egy képzeletbeli metronómnak kell ketyegnie a fejében. Ennek olyan pontosnak kell lennie, hogy még akkor is tartsa a tempót, hogyha a dobos megáll, vagy pontatlanná válik.

Biztosan volt már olyan élményetek, hogy egy koncerten megállt a zenekar és egy szólista néhány ütemen keresztül egyedül szólózott, majd a zenekar többé kevésbé pontosan visszaszállt a zenébe a megfelelő ritmusban.

Az alábbi gyakorlat a fentieket fejleszti.

Első lépésként indíts el egy dobgépet, metronómot, vagy bármilyen ritmust adó eszközt és játsz rá egy egyszerű groovot (ismétlődő ritmikai frázis). Mikor már pontosan, stabilan tudod játszani tempóban, akkor állj le egy ütemre, majd amikor vége az ütemnek, szállj vissza tempóban és folytasd. Fontos, hogy ne verd a lábaddal a ritmust. Ezt addig gyakororld, amíg stabilan vissza tudsz érni a tempóba.

Ha már jól megy, akkor úgy állj ki, hogy két ütemet, majd négy ütemet, majd nyolc ütemet hagysz ki.

Ha már ezek a lehetőségek is megvannak, akkor az eredeti groovot díszítsed különböző hangokkal és így állj ki 2-4-8 ütemre.

A dobosok egy része hullámzó tempóban dobol, ami azt jelenti, hogy a számok bizonyos részénél kicsit (vagy nagyon) felgyorsul, máshol visszalassul. Ezek emocionális okokra vezethetők vissza. Ilyen dobos esetén is a basszernak együtt kell dolgoznia a dobossal. Ennek a gyakorlása úgy képzelhető el, hogy a dobgép tempóját valaki állítja, és ezzel a változó tempóval kell ugyanezeket a gyakjorlatokat végezni.