Gitártanulás 01 - A gitár felépítése

A gitár felépítése

A mai modern gitárok 6 húrosak. A húrok E, A, D, G, H, E hangokra vannak hangolva. Léteznek más hangolások is, de ezzel most nem foglalkozom.

Minden gitárnak hasonló a felépítée:

gitár test, a gitár nyak, gitár fej,

A gitár teste

A gitár teste fából készül. Az akusztikus vagy fél-akusztikus gitárok teste üreges, hogy a húrok rezgésében rejlő energiát az üreg segítségével jól át lehessen adni a levegőnek hallható hang formájában. Mivel a húrok rezgési energiáját átadjuk a levegőnek, ezért az akusztikus gitárok hangja gyorsan lecseng pengetés után.

Az elektromos gitárok (szólógitárok) teste tömör fa és csak akkora üregeket alkotnak ki benne, hogy a hangszerhez tartozó elektronika elférjen benne. Az elektromos gitárokon a rezgő húr kevéssé adja át az energiáját a fának és egyúttal a levegőnek, ezért a hang ezeken sokáig szól. Hosszú a hang lecsengése.

A gitár testén a húrok egyik végének rögzítési pontja a bridge (híd). Ez egyúttal a húrok megfelelő magasságba állítását is szolgálja. Az akusztikus hangszereken a bridge általában fix módon van kialakítva, azaz a húr magasságát és a húr hosszát sem lehet szabályozni.

Az elektromos gitárokon azonban mind a húrhossz, mind a húr magassága állítható bizonyos tartományokon belül. Az elektromos gitárok egy részén olyan bridge-et használnak, amely egy karral használva "tremoló" hatást ér el. Ennek segítségével jobban vagyí éppen kevésbé lesz megfeszítve a húr, ezáltal megváltoztatható a hang magassága. Ha a kart elengedi a zenész, akkor visszaáll eredeti állapotába és a továbbiakban ugyanúgy szól - jó esetben - , mint korábban. Ilyen tremoló kar van a Fender Stratocaster és hasonmás, illetve a Floyd Rose rendszerű bridge-dzsel felszerelt hangszereken.

Játék szempontjából még megemlíthető a koptató lemez, amely általában egy műanyag lemez, amit azért szerelnek a testre, hogy a pengetéskor a pengető ne karcoljaössze a gitár testét, illetve, hogymegtámassza a gitáros kisujjait. Erre majd később viszatérünk.hogy miért fontos ez.

Az elektromos gitárokon még megtalálhatóak a hangszedők, amelyek az acélhúrok rezgéséből elektromos jeleket állítanak elő. Erről itt lehet többet olvasni.

Az elektromos gitár testében helyezkednek el a működéshez szükséges elektronikai elemek, továbbá a testén érhetők elazok a potméterekés kapcsolók, amellyel az elektromos gitár hangzása állítható. Általában egy főhangerő potméter és egy-két hangszín potméter található a testen, továbbá egy több állású kapcsoló, amely akkor érdekes, ha a gitáron több hangszedő van. Ezzel lehet kapcsolni, hogy éppen melyik hangszedők jelét továbbítja az erősítőbe a gitár.

A gitár nyaka

A gitár nyak általában több rétegű, és fából készül. A nyak végén van a gitár feje, amely a húrok rögzítésének másik végpontja. A fejen minden húrnak van egy hangolókulcsa fémből vagy műanyagból.

A gitár nyakának feladata, hogy a húrokat stabilan kifeszítve tartsa, a gitáros kezébe kényelmesen belesimuljon a hátsó része és a zenész a gitár nyakán fogja le a húrokat a megadott helyeken, ezáltal különböző magasságú hangokat tud játszani.

A gitár nyakának része a fogólap, amely felett haladnak a húrok A fogólap sík vagy egyhén domború és általában kemény fából készül. A fogólapon a gitárny nyakára merőlegesen vannak az általában rézből készült bundok. A gitáros játék közben a bundokhoz nyomja a húrt, így szólal meg a kívánt hangmagasság. A jól beállított és felhúrozott gitár fogólapja végig a nyak mentén egyenes, a bundok felett végigvitt húr mindenhol azonos távolságban van a bundoktól, a húr lefogásakor egyik fekvésben sem "zörög" a húr a következő bundon. A jól beállított hangszeren a húr bundoktól való távolsága nem több, mint 3-5 mm. Akusztikus hangszereknél ez a távolság a felsőbb fekvésekben lehet valamivel nagyobb.

A gitár nyaka ragasztva, csavarozva vagy átmenő módon illeszkedik a gitár testéhez. Az átmenő mód azt jelenti, hogy a gitár nyaka a gitár testével együtt van. Ragasztás esetén a gitár nyaka nem vehető le a gitár testéről. Az akusztikus gitárok nyaka általában ragasztott, az elektromosoké pedig csavarozott vagy átmenő.

Az elektromos gitárok nyakában szokott lenni egy acélból készült feszítő pálca, amely a nyakon végighúzódik és egy imbusz kulccsal szabályozható. Segítségével a húrok feszítését ellensúlyozva a lehető legoptimálisabb húrmagasságot lehet vele beállítani.

Az akusztikus gitárok bél, illetve műanyag húrjai nem húzzák annyira a nyakot, ezért azokat általában nem lehet állítani, nincs benne feszítő pálca.