Kompresszor, limiter

A kompresszorok olyan eszközök, amelyeknek az a dolga, hogyha a bejövő hang erőssége meghalad egy bizonyos szintet, akkor az eszköz erősítése visszaszabályoz, így a hangerő nem megy egy előre beállított szint fölé, ha pedig halkabb a bejövő jel, akkor azt felerősíti. Ezt úgy éri el, hogy a bemenő átlagos jelszintet figyeli az elektronika és ha halkabb a szintnél, akkor növeli az erősítést, ha pedig megközelíti vagy átlépi a megadott szintet, akkor az erősítést csökkenti. Ez összességében azt jelenti, hogy a hangszer hangja kisimult limitált lesz. Nem lesz a szó hagyományos értelmében torz, hiszen a limitált hang nem lesz felharmonikusokban gazdagabb, de kissé megváltozik a jellege. Általában a magas hangok aránya csökken és a mélyek aránya nő.

kompresszor, limiter

A kompresszió mindig egy kis késéssel érkezik, azaz amikor a hang túllövi az előre beállított szintet kis késéssel indul a szabályozás. Ezt a késést hívják felfutásnak (attack). A hangerő rövid idő alatt visszatér az előre beállított szintre. Ezt hívják viasszaesésnek (decay). A hang ekkor sokáig azonos hangerővel szól. ezt az elektronika szabályozza. Amikor a hangszer hangja elkezd halkulni, az elektronika egy ideig ellensúlyozza a halkulást, majd már nem tartja. Ezt hívják lecsengésnek (release)

A kompresszorok a halkabb hangokat felerősítik és a hangosabbakat visszaveszik. A limiterek nem erősítik fel a halk hangokat, hanem csak a túllövést akadályozzák meg.

Van annak is jelent?sége, hogy a kompresszió és limitálás melyik frekvenciatartományban megy végbe. Egyes eszközökben be lehet állítani, hogy melyik frekvenciatartományt mennyire szabályozzák.

Milyen lesz a hangzás?

Ha egy gitárnak vagy basszusgitárnak a hangjára egy kevés kompresszort teszünk, akkor a hangja jobban kitartható. A dallamjátszásnál egyenletesebb lesz a hallható hang, a kéz zajok és a csattogások kissé elt?nnek.

A gitárosok ritmusgitározásnál, vagy akkordok bontásánál használhatják (például a Police-ban a gitáros akkordozás közben). Ha egy zenekar trióban játszik (basszus, dob, gitár), akkor a gitáros gyakran akkordozik és néha dallamot is kell vinnie - ekkor jól jön a kompresszoros hangzás, illetve egy kórus még hozzá)

A basszusgitárosok stickelésnél, illetve tappingolásnál használják, mert a hangerőkülönbségeket kiegyenlíti.

Nagy kompresszió esetén a felfutáskor egy pattogó hangot lehet hallani, tehát lesz eleje a hangnak.

Túl nagy kompresszió esetén a lecsengő hangot a kompresszor tovább erősíti, és ilyenkor felhangosodik a hangszer által összeszedett zaj is.

Érzés szerint tömött lesz a hangzás. Nem lesz leegős. Nem lesz dinamikus. Valahogy így lehet jellemezni.

A limitert általában akkor használják, ha várható, hogy esetenként egy-egy hang túlságosan hangos lesz, de nem kell a hangok kitartását túlságosan erőltetni.

Az alábbi eszköz egy kompresszor, amellyel a hangok kitartását stzabályozhatjuk. AKimeneti szintet, a hangszínt a felfutást és a kitartási szintet állíthatjuk be vele

Boss compressor

Az alábbi egy Boss basszusgitárosok részére kifejlesztett limtere. Ez az eszköz a dinamika maximalizálást is elvégzi.

Boss compressor beállítási lehetőségei