2009 Görögország úti beszámoló

Elmentünk Görögországba. Az Autóklub utazási irodánál foglaltunk szállást. Makrigialoszban kaptunk egy apartmant.

Autóval utaztunk. Este 8-kor indultunk másnap déli 12 órakor ott voltunk, egy 3 órás alvással együtt. A hajnal így fogadott:

Az autóúttól tartottam, mert sokat hallottam a szerb rendőrökről. Való igaz, hogy Szerbiában és Makedóniában is több helyen mértek sebességet a rendőrök, és láttunk olyan autósokat, akiket le is állítottak. Ezek többnyire turisták voltak.

Az utak jók, többnyire autópályák, de vannak olyan szakaszok is, ahol egy ide egy oda sáv van. A helyiek ezeket autóútnak nevezik. Szerintem ezeken a részeken a traktor és a kombájn nem mehet az utakon, de biciklist és talicskát toló embert láttam, miközben 80-100 között tepertek az autók mind a két irányba. Szerbiában és Makedóniában 120 km/h a megengedett sebesség autópályán, Görögországban 130 km/h. Ennek megfelelt az utazás ideje tiszta menetidővel számolva. Visszafelé reggel 4-kor indultunk és este 19-órára értünk haza.

Sajnos hazafelé benéztem Belgrádban egy piros lámpát, és két police fiú utánam jött autóval. 25000 dínárral indítottak beijjesztésnek (befostam rendesen), a végén 10000 dínár lett zsebbe a bírság (kb 100 ? !!!). Ezen az oldalon üzenem nekik, hogy költsék gyógyszerre és a gyerekeik angol taníttatására, mert ők csak gagyogják ezt a nyelvet.

Az üzemanyag Makedóniában a legolcsóbb. 0.80 Euro körül, de a kártyás fizetés csak kevés kútnál lehetséges. Görögországban az autópályákon 1.1-1.3 Euro között a 95-ös benzin, a pályától 1km-re lévő faluban már csak 1.01-1.03 Euro között. A falvakban ott sem lehet mindenhol kártyával fizetni. A falvakban éjszaka pedig incsenek nyitva a kutak.

Az autópályadíjak eléggé rapszodikusak. 1600 dínár volt a szerb szakaszon egy irányba összesen (=16 ?). A makedónoknál. 320 Makedón játékpénz (= 8 Euro). A Görögöknél kb. összesen 16 Euro. Görögországban a kirándulásaink alkalmával előszeretettel mentünk nem autópályán. Majdnem annyi idő alatt ott voltunk a célnál, mintha autópályán mentünk volna.

Furcsa volt, mivel elszoktunk a határokon történő ellenőrzéstől. Van és a zöld kártyát mindenhol kérték, oda és vissza is. Jóleső érzés volt, amikor beléptünk Görögországba, meglátták a határőrök a magyar EU-s rendszámot, előrehívtak és intettek, hogy menjünk csak. A makedónok, szerbek és más nem EU-s nációk meg csak főttek a tűző napon.

A bolti árak a mieink körül vannak, még a kis falusi közértekben is. Nem érdemes ezért nagy bevásárlást vinni magunkkal. A víz jó, iható. A helyi sör a Mythosz elég jó. Kb annyiért adják, mint az Amstelt.

Meleg van baromira. Minden nap 30-35 fok között volt a hőmérséklet. Sajnos a szobához nem volt légkondi, ezért ez kissé kellemetlen volt. A tenger meleg, igaz voltak medúzák, dehát itt vannak. Megcsípett kettő is, de nem lett semmi bajom. A part homokos volt, ez annak jó, aki szereti. A parton voltak ágyak és napernyő is. Ehhez rendelni kellett abból a Tavernából, ahova az ernyő tartozott valami piát, ekkor egész nap ott lehetett feküdni alatta. Más országban ez a díj csak az ernyő bérlését jelenti, itt azért pia is volt hozzá.

Panoráma a beach-en.

A nap sütött, mint állat, ezért a napi barnulás a délelőttöt jelentette, majd valamennyi ernyő alatti létet - ami szintén jelent barnulást! Egy-egy nap intenzív sunshine után tettünk egy-egy nagyobb kirándulást.

A görög vendéglátás híres. Tényleg barátságosak. Elmentünk a falu egyik vendéglőjébe a séf leült hozzánk beszélgetni. A kaja végén hoztak egy nagy dinnyét, hogy együk meg. Azt nem számították fel.