Ballon (A hőlégballon) - filmkritika

Ez a film igaz történet alapján készült - ahogyan az IMDB-n is olvasható. A történetet nem spoilerezem el. A történet az 1979-es év végén kezdődik és teljességgel hozza a kor NDK-jának minden rezdülését. Vannak nyugodt frau-k, akik állnak a bolt előtt sorba a hiánycikk miatt. Vannak stazi közemberek, akiknek a szomszédja készül megszökni az államból. Vannak Trabantok, Wartburg 1000MB és egyéb tipikus kelet-európai autók az utcákon. Vannak hülye frizurák és még hülyébb bajszok is. A korrajz tehát perfekt!

Az első szökési kisérlet után nyomot hagyott a megpattanni készülő család és ez alapján elindul a nyomozás. Innen indul a versenyfutás. A Stazi alezredes a feladatát jól akarja végezni és a kor lehetőségeinek megfelelően hatékony is, de persze a második kisérlet már elindul, amikor nyomára jutnak a szökevényeknek. Vannak érdekes vágások, például becsöngetnek és mutatják a Stazi embereit, közben még nem oda nyitnak be, ahova kellene. Van véletlen is, amikor a körözöttek nem kék Wartburgon közlekednek, hanem egy mopeden és átengedik őket az ellenőrzési ponton.

Az utolsó kisérlet közben is vannak problémák. Hagyományos szőke nős sikoltozós, kisgyereksírásos - félek vagy fázom - jelenet is van ekkor. Később kifogy a gáz a hőlégballonból és egy erdő közepén landolnak. Ott is van sérülés és hova menjünk, mit csináljunk jelenet. A következő vágásban az NDK határőrök kutyákkal, fényszórókkal és helikopterekkel keresnek az erdőben. Két család indul neki a szökésnek és a két családfő elindul, hogy megkeresse a merre továbbot. Beleütköznek két nyugatnémet (NSZK) határőrbe, akik megkérdezik,  hogy maguk mit keresnek és hát kiderül, hogy már Nyugat Németországban vannak, azaz sikerült kijutniuk.

Hát így néz ki a film.

A filmben végig van feszültség, ahogyan korábban írtam. Kicsit nyomasztó, mint annak idején az NDK-ban