GIT verziókezelő rendszer

Mi is az a Git?

A Git egy verziókezelő, arra szolgál, hogy fileok (programok, dokumentációk, stb) különböző verzióit kordában tartsa, elkönyvelje, tárolja és megossza. Verziókezelőkről és a Gitről egy-egy videó itt és itt. Röviden összefoglalva a Git annyit csinál, hogy amikor azt mondjuk neki (commit), akkor egy directoryról csinál magának egy helyi adatbázist a .git nevű könyvtárba. Ezekkel az adatbázisokkal

- nyomon tudja követni, hogy mikor hogyan változott a könyvtárunk,
- vissza tudja állítani bármelyik korábbi (commit-olt) állapotát a könyvtárnak,
- szinkronizálni tud egy másik gépen levő hasonló könyvtárral, közben intelligensen átvezeti a változásokat, illetve jelez, ha nem megy neki.

A Gitnek megvan az a további előnye, hogy mindezt tudja titkosított csatornán (ssh-n keresztül) csinálni, ezt fogjuk mi használni ebben a leírásban.

A szemléletbeli különbség ahhoz képest ahogy eddig éltünk az, hogy a dolgaink nem akkor vannak elmentve ha megnyomtuk az editorban a save gombot, hanem csak akkor, ha a git adatbázisunkba is bekerültek (commit). A dolgok tehát röviden a következőképp fognak kinézni, mindent részletesen leírok majd alább: frissítjük a helyi adatbázisunkat a központi Szerver nevű gépéről (arra az esetre gondolva, ha valaki más továbbírta azóta, hogy láttuk; pull). Ezután dolgozunk a filejainkon. Ha eljutottunk egy olyan állapotba amit érdemes menteni, akkor megmondjuk melyik filet vegye figyelembe (add, vagy stage), majd mentjük az adatbázisba (commit). Végül pedig feltöltjük a módosított adatbázist a Szerver-re (push).

Bár az alábbiak elvileg egy alapfokú használatra elegek lesznek, Gitről további olvasnivaló itt, részletesebb tutorial itt.


> Telepítés

> Használat (alapok)

> Központi ssh repository telepítése (elsősorban az ssh Git Szerver üzemeltetőjének szól)