Volt egyszer egy... Hollywood - filmkritika

Volt egyszer egy Hollywood - Leonardo DiCaprio, Bradd Pitt, Quentin Tarantino

Aki már látott Tarantino filmet tudja, hogy a Mestertől nem lehet várni CGI-ben bővelkedő akciófilmet, és általában tojik a mozikban uralkodó divatirányzatokra. Ebben a filmben sincsen másképp.

Nem írok trailert, mert akit érdekel, az talál, például az est.hu vagy a port.hu oldalakon.

A filmben nincsenek hősök, viszont vannak egy dimenziós alakok, akik a vásznon mászkálnak. Nincsen főgonosz és nincsen pozitív hős. Van két főszereplő Rick Dalton (Leonardo DiCaprio) kikopott westernszínész és Cliff Booth (Brad Pitt) kaszkadőr, jó barátok. Booth dublőr és a leszálló ágban lévő színész házi mindenese. Dalton a Hollywood Hillen lakik Polanski szomszédjaként, a barátja egy autós mozi mögötti lakókocsiban egy kutyával. Egy nagyon jól idomitott kutyával. Ők ketten viszonylag jól kidolgozott alakok. Jól is játszanak. 

A többi szereplő sematikus. Vannak vérengző hippik, nagy pofájú, a tutit megmondó producer (Al Pacino), saját semmi karrierjére roppant büszke színésznőcske, üvöltöző kung-fu harcos. Vannak viszont olyanok, akik egy átlagos filmben fel sem tűnnek, öltöztetők, sminkesek és egyéb filmgyártásban használt alakok. Van gyerekszínész, aki kellő komolysággal és koravénséggel felnőttesen beszélget egy hosszú jelenetben Daltonnal.

A cselekmény lassan folyik, néha szinte unalmasan, de aztán hirtelen egy jó párbeszéd, egy akció előpattan. Ilyenkor folyik a vér - például a pocsékká vert hippi esetén - és hát az utolsó jelenetben a vérengző, naiv sátáni csapat elintézése is a Kill Bill legparádésabb jeleneteire emlékeztet. Groteszk, véres, vicces.

Az film egészében vannak más filmekre való utalások és aki ebben a világban ismerős fel is tudja fedezni azokat ( Terminátor 2, Kill Bill, John Wayne, Bruce Lee figurája ). 

Aki bírja a Tarantino korábbi filmjeit nézze meg ezt is, jól fog szórakozni.